Jak obiecałam prezentując koperty ze szpinakiem, przedstawiam słodki wypiek, przygotowany z tego samego ciasta. Paczuszki z jabłkami - bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, słodziutkie, a zarazem kwaśne dzięki cytrynowemu lukrowi. Robi się je bardzo szybko i zasmakują wszystkim, nawet wybrednym, gościom. Oczywiście nadzienie jabłkowe można zmienić na wiśniowe, truskawkowe, brzoskwiniowe itd. Albo dodać odrobinę twarogu lub ricotty.
porcja na około 20 kopert
Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła
- 250 g sera mielonego
- 250 g mąki
- 4 jabłka, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajko, rozbełtane
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku cytrynowego
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać przyprawy i cukier, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i odstawić.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykroić kwadraty o boku 5 cm. Nakładać po łyżce nadzienia na każdy kwadracik. Przeciwległe narożniki łączyć ze sobą (najpierw pierwsze dwa, później pozostałe dwa), aby stworzyć paczuszki. Uważać, żeby nie przerwać ciasta. Mocno docisnąć, posklejać brzegi, aby podczas pieczenia koperty się nie rozkleiły. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Ułożyć paczuszki na blaszce, piec przez około 25 minut, aż będą złociste. Wyjąć. Odczekać kilka minut, po czym ostudzić do końca na kratce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Polać koperty lukrem.
Smacznego!
J.