poniedziałek, 9 lipca 2012

Babka marmurkowa


Już chyba kiedyś pisałam, jak lubię proste ciasta babkowe - najbardziej te zwane olejowymi/piaskowymi. Takie prosto z domu mojej babci. Pożerane przez wszystkie wnuki zanim ktoś zdąży pokroić i przełożyć na paterę. Tym razem przedstawiam babkę marmurkową - połowa zwykłą, połowa czekoladowa. Osobiście chyba wolę podstawową wersję, choć wiem, że ta ma swoich zwolenników. 

Babka marmurkowa

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao 
Jajka ukręcić z cukrem i olejem, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na pół, do jednej części wmieszać kakao. Obie masy przelać (najpierw jasną, potem ciemną i widelcem zrobić lekkie zygzaki, by się trochę przemieszało) do wyłożonej pergaminem formy-keksówki. Piec przez godzinę w 180 stopniach. Wyjąć z formy i lekko wystudzić (nalepsza jest jeszcze lekko ciepła). Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
P.


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie babki! nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy... którą właśnie piję, a nie mam czym zagryźć. Smaku mi narobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto do kawy najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marmurkowa jest najlepsza :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)